söndag 27 november 2011

Hatgubbe etc



Kom ut från lunchen hos kineserna vid Mariatorget, i lycklig ovisshet om att det redan var dags för hatgubbe-SM. Såg skåpbilen ovan. Dog en smula. Långbenskorna, näsan och den allmänna valhäntheten fick all kärlek att dö.

När jag just googlade "hatgubbe" för att copypasta lite information för läsare som är obekanta med begreppet upptäckte jag att Seriewikin har en utmärkt artikel i ämnet som jag missat. Helt nödvändig (om än mycket dum) läsning.


Från hat till kärlek: I säsongens sista Babel är Mats kamp ett av Göran Greiders julklappstips! Gör nu inte Göran besviken, glada givare. (Spola till 47:35 om ni inte pallar se rubbet.)



Tillbaka till hat: Storsint av tidskriften Mama att tipsa om en bok där den själv, samt namngivna medarbetare, släpas i smutsen vid minst tre olika tillfällen. Ska jag skämmas? Och i så fall, ska jag skämmas över att ha varit dum mot hygglona på Mama, eller för att jag inte tog i tillräckligt för att få dem att hata mig? Svar till sign Kokettsmurf_73.



Och så kärlek igen: I går var jag, Victoria och många av våra vänner på releasefesten för Åsa Grennvalls nya bok Elfriede. Det var djävulska kul, och boken är fan ovanligt bra till och med för att vara en Grennvall-produktion. Köp, låna, läs!

Två saker till: Nätmagasinet Avant recenserar Mats kamp här. Och även kommande vecka blir det ett boksamtal! Klockan 12 fredag den 2 december pratar jag på Medborgarplatsens bibliotek tillsammans med författaren Mats Kempe. Läs mer här.


måndag 21 november 2011

Radiotystnad


Ack ack ack. Jag vet inte hur det blev så här, men det som brukar vara årets (jobbmässigt) lugnaste period har blivit en häxkittel av projekterande, mailande, telefonerande, bok- och tidningsproduktion, kartritande och förvirring. Lägg till detta privatlivets "allt som måste göras före jul" och en skenande tandvårdsräkning så blir kontentan att bloggn får lida. Det var mest bara det jag vill säga.

Frånsett då att jag vill göra reklam för mitt samtal med Uje Brandelius på Sveriges kanske trevligaste bokhandel - Söderbokhandeln på Götgatan i Stockholm - nu på torsdag den 24 november. Det börjar klockan 18:00, det ska talas om Mats kamp och serveras vin och gluttemej allt.

Och så har jag lagt till en massa nytt i kalendariet. Under vintern och våren pratar jag bland annat i Uppsala, Örebro, Umeå, Sundsvall och Sundbyberg!

Slutligen vill jag tipsa om en nidtext om Timbro jag skrev på Galagobloggen härförleden. Den är baserad på en tidigare text från bloggn du besöker nu, men har utbroderats och blivit ganska mycket roligare. Det är kul att Timbrochefen faktiskt blev så pass less att han släppte grillspaden för några minuter och skrev om saken på det där Twitter.

När det lugnat ner sig ska jag blogga om Tyskland, Hanako Yamada och Dollarstore. Bland annat. Kram så länge.

måndag 14 november 2011

Och bitarna flög vitt och brett


Ja, det blev en i sanning minnesvärd vecka. Jag kommer att avge en rapport från min resa till Göteborg, Erlangen och Nürnberg typ i morgon, men här kommer några magra ben att gnaga på under tiden.

En liten artikel i Göteborgs-Posten om mitt och Livs framträdande på Stadsbiblioteket.

Babelbloggen finns en intervju med mig, och som bonus ett filmklipp där jag läser slutet på texten Matses sista sommar, stående i mitt vardagsrum.

Jag är även intervjuad i förra veckans Mitt i Söderort, på sidan 27. (Det är möjligt att direktlänken slutar funka när det kommer ett nytt nummer, gå i så fall till "Arkiv 2011" och välj "Tisdag, 08.11.2011".



En fin recension av Mats kamp i Tiden, Socialdemokraternas tidskrift för kritik och politik.

Och, slutligen, så har jag skrivit en ny krönika i Tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

måndag 7 november 2011

Denna vecka!




Det här blir en vecka att minnas. På onsdag åker jag till Göteborg, en av mina favoritstäder, för mitt och Liv Strömquists boksamtal på Stadsbiblioteket. Dagen därpå flyger jag till Bayern för att ... *harkel* ... gästföreläsa vid Friedrich-Alexander-Universität i Erlangen. Jag ska även göra mitt livs andra spoken word-framträdande på utländsk jord. Med tanke på hur det första gick är jag en smula oroad, men tyska studenter i det svenska språket är förmodligen snällare än berusade superhjältefans från Mellanvästern.

Sedan blir jag kvar i Erlangen/Nürnberg över helgen för att turista. Tyvärr är det vare sig ölfestival eller julmarknad (kanske lika bra, med tanke på att jag slipper en miljon fulla turister), men jag ser fram emot borgen, Albrecht Dürers födelsehus, Reichsparteitagsgelände och en massa saker jag inte känner till än. Jag lovar att lägga upp flera kassa iPhone-foton efteråt!


Och nu: lite reklam för Galagos julkampanj. För 349 kr kan du ge bort en Galagoprenumeration till en vän, och då får du även två böcker i present! Bland annat kan man välja såväl Mats kamp som Hey Princess! Det är dessutom helt okej att ge bort en julklapp till sig själv. Kolla här!

Vad mer? Det står en del om Mats kamp i en intressant essä om seriekonstens politiska möjligheter i senaste LO-tidningen. Och så vill jag att det ska bli vinter.


onsdag 2 november 2011

Kobra + Greider + Ordfront Magasin


Jag var med i Kobra igår. Det handlar om Apple och Hey Princess och gula postit-lappar. Jag dyker upp typ 9:39 in, men helst bör du förstås se hela programmet.

Den svenska vänsterns själ, Göran Greider, skriver mycket fint i Dala-Demokraten om vårt samtal på ABF-huset. Läs här!

I nya Ordfront Magasin svarar jag på intressanta frågor om självbiografiskt berättande. Läs det på nätet här.